Maria Gustin Bergström © 2018  

 

 

 

Diskografi

Här följer en information om skivorna där Maria medverkar, vill du handla så kan du antigen beställa här, eller använda länk exempelvis mot iTunes för respektive skiva nedan. Vill du provlyssna någon skiva så använd ITunes-länkarna nedan.


”Vem skulle få min tacksamhet
För livet i all evighet
Om Du ej fanns, min hjärtanskär
Så kunde jag ej leva här”

 

/Maria

 

 

”Vem är du som hjärtat söker”

(2018)


em är du som hjärtat söker

 

I juni 2018 släpptes Marias fjärde egna soloalbum, med 12 nya sånger och en nyinspelning av 20-årsjublierande sången Passionspsalm. 

 

 

De som gillar de andra skivorna kommer känna igen sig väl. Den svenska folkmusiken finns där som en röd tråd, tillsammans med influenser från jazz, pop och psalm. Jag har också låtit mig inspirerats av möten med nya vänner från andra kulturer vilket märks i vissa sånger: persiska/arabiska/afrikanska/judiska tongångar kan anas, influenser som breddar musiken. Texterna bärs av den förtröstan jag har genom livet på Gud och hans omsorg. Den gemensamma sången om- och till Gud löper som en röd tråd, jag längtar efter att sångerna ska användas men skivan är gjord för att lyssna till”, säger Maria. 

 


 

LäS MER (öppna/stäng) >>

 

Köp/provlyssna skiva Köp skiva på iTunes

 

 

 

"Förundran"

(2013)


Förundran

 

Förundran över livets skiften, över min Guds närvaro alla vanliga och ovanliga dagar, över all kärlek och värme som livet ger. Och ibland livet saknar. Förundran över alla möten med människor, över relationer som berör och som ibland sårar. Förundran också över den vackra naturen, där Guds viskning anas i den bedövande skönhet som rör vid hjärtats innersta. Hur livet än ser ut så får vi, om vi vill, leva det i den Närvaro som aldrig sviker, som alltid finns där och som håller in i evigheten. Det är en förundran lika stor som livet självt.

 

 

Recention i Dagen:

 

"Maria Gustin Bergström sprider uppfinningsrikedom av hög kvalitet. “Förundran” kommer absolut bli en av årets mest kreativa skivor vill jag lova. Tillsammans med sin eminenta orkester så intar Maria Gustin Bergström den spännande folkmusikgenren med dunder och brak. Talanger som gitarristen Viktor Olofsson och träblåsaren Joel Hagen för tankarna till storheter som Ulf Wakenius och Bob Mintzer. Olofsson och Hagen spirar likt den vackraste vårblomma i Gustin Bergströms finurliga kompositioner. Vem sa att musik är likriktad innanför kyrkans väggar nuförtiden? “Förundran” är en hyllning till det akustiska uttrycket och jag är övertygad om att många kommer att tycka om den här skivan. Fina körarrangemang, sköna stråkmattor av Tobias Hedlund, virtuosa solon och allt som allt välpacketerat och välproducerat av den genialiske Lars Nilsson. Maria Gustin Bergström är till vardags en flitigt arbetande civilingenjör som vid sidan av jobbet hinner komponera och turnera med sin ensemble och man kan inte annat än att imponeras av spelglädjen som hela bandet levererar. Bästa låtarna är “Du är Gud”, “Vanliga dagar” och “När Herren visar vägen”. “Förundran” är en skiva som tydligt visar att moderna musiker sannerligen kan kryssa sig fram med bravur i ett musikaliskt cross-over landskap som består av jazz och visa."

 

/Peter Stolpestad (publicerad i Dagen 20130423)

 

 

Tidningen Pingst.se:

 

"Maria Gustin Bergström har med sina tidigare skivor Solregn (2008) ochMellan trasiga kanter och trådar av guld (2010)
hittat fram till en bred publik, vilken troligtvis kommer att växa när hon nu släpper den nya skivan Förundran. Skivan är en hyllning till det vackra i tillvaron med en sinnlig naturlyrik där närvaron av en älskande Gud löper som en röd tråd. De
välgjorda arrangemangen doftar folkmusik, musikal, jazz och vispop i Helen Sjöholms anda. Skivans välskrivna sånger andas en obändig livsglädje mitt i det vardagliga. Oavsett om du upptäckt Marias musik tidigare eller inte är denna skiva
en klok investering."

 

 

Ur pressmaterialet från David Media:


”Hennes senaste skiva ”Förundran” är en hyllning till naturen och skapelsen, fylld av förundran över allt det vackra i livet, där närvaron av en älskande Gud löper som en röd tråd. Det doftar folkmusik, livsglädje och vispop i Helen Sjöholms anda. Låtarna är också en spegling av vardagen som inte alltid har guldkant, men där Gud ändå alltid finns nära som hjälpare, vägvisare och källa till den djupaste glädjen."

 

LäS MER (öppna/stäng) >>

 

Köp/provlyssna skiva Köp skiva på iTunes

 

Musiken är välarrangerad, innovativ och detaljrik av Maria själv. Bakom produktionen står ljudvirtuosen Lars Nilsson, Nilento Studios, som gjort sig känd för sitt arbete med svensk jazzelit, symfoniorkestrar och internationella artister.


"-Jag har en väldigt tydlig bild av vad jag vill säga med varje låt. Det ska vara känslosamt och svenskt, berörande och bitterljuvt. Att vi spelar in live tror jag ger den där extra nerven i samspelet. Det blir väldigt levande", säger Maria.

 

Maria är en av Sveriges främsta musikskapare inom psalm – och vistraditionen. Utbultstipendiet 2008 och Anders Frostenson-stiftelsens Psalm – och sångstipendie 2011 och 2013 befäster den bilden. Marias sånger används flitigt av körer och solister runt om i landet.

 

Just texterna är väldigt viktiga för Maria:
"-Musik och text sitter ihop, de har fötts tillsammans, men jag vet inte om vi är så många i Sverige idag som ägnar sig åt förkunnande sång på det sätt jag gör. Sånger som har ett teologiskt djup, och som samtidigt är relevanta för människan idag", säger Maria.

 

 

”Min tredje skiva innehåller 12 nya spår och tar ytterligare ett kliv mot den musikstil som jag kallar min egen – en blandning av psalm, folkmusik, pop och jazz. Mina musiker har denna gång varit med och arrangerat ännu mer än på tidigare skivor och resultatet är så vackert och målar mina sånger på ett underbart sätt. Jag valde att göra fler körarrangemang på denna skiva eftersom mina sånger används av körer runt om i Sverige. Temat för skivan är som alltid Guds skapelse men också att Gud är närvarande alla vanliga dagar då jag balanserar mellan jobb, familj, hemmet och relationer. Kanske är skivan lite mer lätt till sinnes än de två tidigare.”

 

 

Sångerna på ”Förundran” är:
Du är Gud
Vår Gud är stor
Vanliga dagar
Kom med och sjung
Man kan inte sova i maj
Förundran
Till vem ska vi gå
När Herren visar vägen
Hem igen
Den djupaste glädje
Du bär mig
Det är så underbart

 

Alla sånger finns utgivna på noter som går att beställa här.

 

Musiker:
Piano/tramporgel: Mikael Bergström
Trummor/slagverk: Tobias Hedlund
Kontrabas/elbas: Johan Sundström
Gitarr: Viktor Olofsson
Flöjt/sopran- och altsax/tin whistle/klarinett: Joel Hagen
Fiol: Mirjam Simonsson
Nyckelharpa: Anders Bergsten

Stråkkvartett:
1:a violin: Mirjam Simonsson
2:a violin: Charlott Beckstrand
Viola: Philip Runsteen
Cello: Joel Göranson

 

Kör:
Lisa Thunberg
Martina Boqvist
Magdalena Ahlberg
Maria Gustin Bergström
Tobias Hedlund
David Klemetz
Erik Jogensjö
Mikael Bergström

 

Producent: Lars Nilsson

 

Inspelad, mixad och mastrad av Lars Nilsson i Nilento Studio januari-mars 2013 Produktionsteam i Nilento studio: Jenny Nilsson, Michael Dahlvid & Joakim Nilsson www.nilento.se

 

 

 

"Mellan trasiga kanter och trådar av guld"

(2010)


Mellan trasiga kanter och trådar av guld

Recention Dagen:

 

"Var går gränsen mellan folkmusik, visa, psalm och mjukjazz? Ingen aning, jag vet bara att Maria Gustin Bergström blandar instrumenten friskt och får den här personliga skivan att klinga välproducerat och balanserat. Cello och flöjt inleder skivan och anger dess behagliga karaktär med folkliga toner. Du vet vem jag är är en spännande svängig visa med ljudet av en knapprande afrikans kalimba i bakgrunden och Du som är är en stillastående sång till stråk och blås som är förunderligt enkel men blir med rätta verktyg och finess helt fantastisk. Jag har en vän är riktigt finurligt uppbyggd med sin suggestiva pianokadensinledning. Innerligt! Uttrycksfullt! Härligt! Skivan tilltalar oss som uppskattar fantasi i fråga om arrangemang och experimentlusta och Gustins sång som får vara i fokus håller mogen klass rakt igenom. En liten vind med inspiration från Jan Johanssons musik blåser också förbi i Längtans timmar. Mikael Bergström är en mycket smakfull ackompanjatör som spelar väl avvägt, det vill säga inte för mycket utan med en tanke i det han gör, märks tydligt. Maria Gustin Bergström visar att det går att musicera på bredden och på djupet."

 

/Peter Stolpestad (2010)


Ur pressmaterialet från David Media:

 

"Maria Gustin Bergström - vinnaren av Utbult-stipendiet 2008 - släppte sitt andra album den 19 april 2010. Debutalbumet Solregn fick massor av beröm av recensenter och lyssnare och försäljningsmässigt blev det en succé.

Uppföljaren, med det poetiska namnet "Mellan trasiga kanter och trådar av guld" är liksom debutalbumet producerad av Lars Nilsson och innehåller 12 sånger, samtliga skrivna av Maria. Att hennes sånger berör har många vittnat om. Texten, musiken, teologin - allt smälter ihop till en helhet som vittnar om en låtskrivartalang utöver det vanliga."

 

LäS MER (öppna/stäng) >>

 

"Med denna inspelning befäster Maria Gustin Bergström sin ställning som en av de viktigaste kristna sång- och psalmskaparna i Sverige nu. Marias röst och de känsliga arrangemangen, texterna som otvunget väver samman teologi och mänskliga känslor, gör detta till ett tröstealbum som jag mer än gärna rekommenderar."

Tomas Sjödin

 

Köp/provlyssna skiva Köp skiva på iTunes Köp skiva via connectiononline Köp skiva via Dagen

 

 

 

"Solregn"

(2008)

Solregn


Ur pressmaterialet från David Media:

"Solregn är Marias första soloskiva med 12 starka sånger där text, melodi och arrangemang bildar en helhet som endast tidlösa sånger besitter. Poesin, teologin, det personliga anslaget – det är sånger som berör på djupet.

 

Vi vågar lugnt påstå att detta är en av de finaste skivor vi gett ut på David Media sedan starten 2000."

 

LäS MER (öppna/stäng) >>

 

"Djupt rotad i svensk musiktradition visar Maria Gustin
Bergström att hon besitter det som i alla tider varit erkända
psalmförfattares signum - förmågan att med helighet som fokus,
trovärdigt förmedla människors glädje, förtröstan och längtan efter
Gud."

Utbultstipendiet 2008

 

"Sveriges nye Lina Sandell? Maria Gustin Bergström er blant Sveriges fremste låtkomponister, og platedebuterer i moden alder med 12 utrolig flotte sanger med tekster som går i dybden. Sangen Så Stor är Gud er noe av det vakreste som er laget i Skandinavia, og er i beste Lina Sandell ånd. En ny klassiker! Din är äran Gud og Tid För Tårar er andre sanger som setter seg under huden. En delikat og neddempet musikalsk innpakning, produsert av lyd-geniet Lars Nilsson, gjør dette en meget sjelden god musikalsk opplevelse.

Dette er en av de fineste kristne platene som er kommet fra Sverige - noensinne!"


LynorGospelhouse, Norge

 

 

 

Köp/provlyssna skiva Köp skiva på iTunes Köp skiva via connectiononline Köp skiva via Dagen

 

 

 

 

DU GöR ALLTING NYTT

(2014)

 

Köp skiva"DU GöR ALLTING NYTT" äR SKIVA NR 62 I DAVIDS HJäRTA-SERIEN MED NY, SVENSK LOVSåNG. MEN DET äR OCKSå EN SPECIELL SKIVA Så TILL VIDA ATT ALLA SåNGER På SKIVAN äR SKRIVNA AV KVINNOR OCH FRAMFöRS AV KVINNOR

En inbjudan gick ut till ett 40-tal kvinnliga låtskrivare, och 12 sånger valdes ut.
Maria sjunger sin egen sång "Jag ber om din frid" samt Susanne Christenssons sång "Du som är innan något annat blev".

"Du gör allting nytt" har producerats av erfarna producentteamet Johan åsgärde, Mattias Frändå, Oliver Lundström. Elva av sångerna är helt nyskrivna, den tolfte, Segerns krona, är en översättning av Darlene Zschechs storsång "Victor´s Crown".

 

 

 

Bibelkörer Redux

(2010)

 

Köp skivaJubileumsskiva från David Media.

 

 

"1993 startades lovsångsabonnemanget Davids Hjärta för att uppmuntra och utrusta kyrkans lovsång. 17 år senare så kommer över 65 % av de 100 mest använda sångerna från Davids Hjärta (källa: CCLI).

”Sjung en ny sång” är skiva nr 50 (!) i denna populära serie. Jubileumskivan med undertiteln Bibelkörer Redux sätter nytt fokus på bibelkören. Redux (ur latinets reducere) betyder att återföra, återupprätta. Lovsången har med åren alltid mer antagit formen av poplåtar med flera verser och refräng. Bibelkören är enkel i formen och lätt att lära sig och mycket användbar i gudstjänstlivet. God teologi garanteras då texterna är direkt från Skriften. 
Av ca 110 bidrag så kom 20 bibelkören med på skivan. Texterna är hämtade från både GT och NT och skivan har en skön musikalisk bredd från sånger i folkton till mer pop-doftande arrangemang. Och bland medverkande, både som låtskrivare och/eller sångare, märks många av våra namnkunnigaste låtskrivare och sångare:
Viola Grafström, Mattias & Therese Martinson, Bengt Johansson, Emma Peterson, Jeanette Alfredsson, Peter Bergstrand, Micke & åsa Fhinn, Lennart Hall, Alfred Nygren, AnnaMaria Bergqvist, Ulf Christiansson, Anna Ekberg, Johan Sundquist, Millan Holm, Sven & Maria Brengesjö, Jonas Pettersson, Ann Alinder, Tabernaklets kör, Maria Gustin Bergström, Elsa Rydin, Andreas Jirdell, Mats Nyholm, Jonas Pettersson, Lennart Hall
Skivan är producerad av Lars Ekberg,  en verklig veteran inom kristen musik som producerat många klassiska skivor i Davids Hjärta serien."

 

Marias "Gör er inga bekymmer" är med på skivan.

 

Köp/provlyssna skivan här.

 

 

När jag ser din himmel

(2005)

 

När jag ser din himmelTabernaklets kör i Göteborg har vuxit fram under en speciell tid i församlingens senaste fem år och de flesta av sångerna på denna CD har fötts under denna tid. En atmosfär som uppmuntrar skapande har bidragit till att många vågar komma med sina personliga alster. Thomas Hellsten står för många av körarrangemangen på denna skiva, som är en ren guldgruva för församlings - och kyrkokörer idag.

 

Skivan innehåller 12 sånger med stor musikalisk bredd - bland annat psalmer, folkvisor, afrikanska rytmer och den moderna klassikern "In Christ Alone" i svensk översättning. Läs mer.

 

Noter till alla sånger på skivan finns att beställa via www.davidmedia.se

 

Marias "Det hörs en ton av sommartid"samt "Passionspsalm" är med på denna skiva.

 

Köp/provlyssna skivan via Talking Music.

 

 

Kärlekens väg

(2004)

 

Kärlekens väg

En julmusikal skriven av Maria och inspelad/framförd av Tabernaklets kör, Göteborg. Det finns cd, manushäfte, nothäfte samt en dvd med en inspelning från Tabernaklet.

 

Musikalen fungerar för alla åldrar med undantag för de minsta barnen. Man kan använda den mitt i församlingen och det är en fördel om de som medverkar är i blandade åldrar. CD-skivan är också en fin julskiva.


Köp/provlyssna skiva via Tomsing.

 

Mitt ibland oss

(2002)

Mitt i bland oss

 

En skiva med bland annat Manna, Tabernaklets kör, Tomas Sjödin och Michael Johnson. Maria är med med sin "Tid för tårar" på denna skiva.

 

Köp/provlyssna skiva Köp skiva på iTunes

 

 

Anders Fronstensonstipendiet - för nyskapande insatser på psalmens område

(2012 & 2011)

 

Maria är en av stipendiaterna 2012, se mer viawww.andersfrostenson.com

 

Från www.andersfrostenson.com:

"Stiftelsen har till ändamål att främja vetenskaplig forskning samt lämna understöd för beredande av undervisning eller utbildning. Speciellt skall stiftelsen därvid inrikta sin verksamhet på att stödja aktuell forskning och annan verksamhet på det hymnologiska området, sprida svensk psalm, sång och melodi till andra länder samt sprida utländsk psalm, sång och melodi inom Sverige, och stödja dem som vill ägna sig åt översättningsarbete på det hymnologiska området. Samarbete skall därvid eftersträvas med kyrkliga förlag i olika länder samt med hymnologiska institut."

 

"I november varje år delar stiftelsen ut stipendier till författare som vill arbeta med psalm och kyrklig visa; stipendiet ska ge en möjlighet att koncentrera sig på psalmskrivande för en kortare tid."

 

Stipendiaterna utses av styrelsen som bestär av följande personer:

Lars-G. Ståhl (Ordförande)
tidigare koncernchef för Verbum AB.
Sven Frostenson 
Folkhögskolelärare.
Kjell Ove Nilsson 
Docent i systematisk teologi, domprost emeritus i Göteborg.
Per Olof Nisser 
Teol. dr, domprost emeritus i Linköping, varit ledamot i 1969 års psalmkommitté.

Christina Lövestam

Präst i Alingsås, psalmförfattare och psykoterapeut.

Mattias Koij

Musikdirektör.


 

 

 

 

 

 

Foto: Zandra Erikshed

 

Aktuellt

 

NY SKIVAN »

Skivan ”Vem är du som hjärtat söker” finns nu tillgänglig på cd!

Läs mer här.


 

 

 

NYTT NOTHäFTE »

Nothäftet med alla noter till skivan ”Vem är du som hjärtat söker” finns att beställa.

Läs mer här.

Nothäfte

 

 

 

AMBASSADöR FöR COMPASSION»

Maria är ambassadör

för fadderorganisationen Compassion, läs mer här.

 

 

 

Nästa spelning

Se facebook för nästa spelning, SPELNINGAR »